آشنایی با ساخت مخزن آب فلزی
- تاریخ انتشار:
مخزن آب فلزی چیست؟
مخزن کلمه ایی است با ریشه عربی که به معنی محل انباشتن و نگهداری چیزی است. در فارسی به آن انباشتگاه، انبار یا اندوختگاه می گویند. در صنعت ،از واژه مخزن به منظور اشاره به ظرفی برای جمع آوری و یا نگهداری مواد استفاده می گردد.

تاریخچه مخزن
طراحی و تولید مخازن آب فرآیند تازه ای نیست؛ در طول تاریخ تعداد زیادی از تمدن ها دست به ساخت مخازن آب زده اند. مخازن آب اولیه از موادی همچون سنگ، چوب و سفال درست می شدند. جالب است بدانید که برخی از این مخازن آب قدیمی همچنان مورد استفاده قرار می گیرند. و اما اولین مورد ثبت شده ی استفاده از مخازن آب به سه هزار سال پیش از میلاد حضرت مسیح برمی گردد! انبار ها و مخازن آب برای مردم تمدن دره سند – تمدنی در عصر برنز در شبه قاره هندکه از ٣٠٠٠ تا ١۵۰٠ قبل از میلاد می زیستند- بسیار ارزشمند و کارآمد بودند. مخازن آب همچنین در قلعه های بزرگ نیز ابزاری حیاتی بودند.پس از هوا، آب اصلی ترین و با اهمیت ترین نعمت محسوب میشود. بقای انسان و سایر موجودات به وجود آب کافی و سالم بستگی دارد. از دیرباز، انسان به منظور استفاده بهینه از آب؛ به جوی، کوزه، لوله، ظرف و مخزن پیش ساخته نیاز داشته است. نیاز به ذخیره ی آب، سبب تهیه ی مخازن مخصوص ذخیره ی آب شده است. از این مخازن به منظورهای مختلف و در مواقع متفاوت استفاده می شود. خاصیت اصلی این مخزن ها، ذخیره ی آب و جلوگیری از تغییر کیفیت آب می باشد. ایران از دیرباز کشوری پرآب و غنی بوده است. اما نیازهای متفاوت و روزمره ی انسان به آب، سبب ساخت مخازن ذخیره ی آب و ابزارآلات بهره گیری از آب شده است. آب انبار، حوض، سدهای خاکی و سنتی، مخزن های قدیمی ذخیره ی آب بوده اند. آب انبار، انباری بزرگ، سرپوشیده و تمیز در زیر زمین خانه ها بوده است که آب خانه ها و گاهی آب مورد نیاز محله ای را تأمین نموده است.
اجزای مخزن آب فلزی
اجزای مشترک بین تمام مخازن ذخیره شامل دیواره مخزن، ورودی و خروجی، مجاری خروجی نشتی، مجاری تخلیه سرریز، مجاری تخلیه سقف، دریچههای ایمنی، تجهیزات دقیق و کنترل، کابلهای اتصال زمین، سیمپیچهای حرارتی، کانالهای گرمایش است.
شاید در اوایل، مخازن آب تنها وظیفه ی ذخیره کردن آب آشامیدنی و مصرفی روزانه را برعهده داشتند اما امروزه از این مخازن درزمینه های متعددی استفاده می شود.
- تامین آب آشامیدنی و مصرفی ساختمان های مسکونی
- اطفاء حریق توسط سازمان آتش نشانی
- آبیاری محصولات در کشاورزی
- صنایع شیمیایی وغیره …
انواع مخزن آب
در گذشته، از متریال ساده مانند گل، سنگ، چوب و فلزات ساده در سازه ها و ساخت مخزن آب استفاده می کردند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ورود متریال مختلف به صنعت مخزن سازی، مخازن از جنس پلی اتیلن، فلز، سیمان، پلاستیک، فایبرگلاس، ورق گالوانیزه و… ساخته میشوند. انتخاب جنس مخازن ساخته شده به ابعاد مخزن و موارد استفاده از آن بستگی دارد. مخازن در ابعاد مختلف و به شکل بیضی، مربع، مستطیل، استوانه و قیف مانند ساخته میشوند.
مخازن ذخیره آب شامل :
- مخزن پلی اتیلن
- مخزن فلزی
مخازن پلی اتیلن
مخازن پلی اتیلن در شکل ها و ابعاد گوناگون تولید می شوند به همین دلیل در کاربردهای مختلفی قابل استفاده هستند. متداولترین انواع مخازن پلی اتیلن شامل مخازن افقی، مخازن عمودی، مخازن آسانرو یا کتابی، مخازن مکعبی و مخازن قیفی هستند.مخازن پلی اتیلن همانطور که از نامشان پیداست از پلی اتیلن ساخته شده اند. این مخازن در فرآیندی که به آن قالب گیری دورانی می گویند، ساخته می شوند.
مزایای مخزن آب پلی اتیلن چیست؟
- قیمت مناسب ...
- وزن پایین ...
- مقاومت در برابر خوردگی و ضربه ...
- نصب آسان ...
- عمر و دوام بالا ...
- قابلیت تولید در رنگهای مختلف ...
- عدم تغییر در رنگ و بوی آب ...
- مقرون به صرفه
مخازن فلزی
موارد کاربرد مخازن فلزی بسیار متنوع است.شما می توانید از میان مخازن استیل و یا گالوانیزه انتخاب کنید و از آن ها برای ذخیره سازی آباستفاده کنید. به غیر از مخازن استیل ضد زنگ ، نقطه ضعف سایر مخازن امکان خوردگی و زنگ زدگی است به خصوص اگر روکش مناسب نداشته باشند.نکته ای که در مورد استفاده از این مخازن باید بدانید این است که روکش داخلی این مخازن، باید متناسب با استفاده مورد نظر شما باشد، پس در هنگام خرید به روکش داخلی این مخازن توجه کنید.
تفاوت مخازن فلزی با مخازن پلی اتیلن
مخازن پلی اتیلن خاصیت ضد خوردگی، ضد جلبکی و آنتی باکتریال دارند و در مقابل مخازن فلزی برای نگهداری مواد شیمیایی بهتر هستند. مخازن فلزی استیل ضد زنگ نسبت به خوردگی مقاوم هستند اما شرایط نگهداری سخت تری نسبت به مخازن پلی اتیلن دارند. این مخازن باید به صورت دوره ای از خاک پاک شوند.
مخازن گالوانیزه
مخزن گالوانیزه یکی از مهمترین منابع و مخازن صنعتیست که بمنظور نگهداری و ذخیره سازی آب شرب و غیرشرب، سیالات سوختی و مواد شیمیایی غیرخورنده مورد استفاده قرار میگیرد. انواع مخزن فلزی، از جمله انواع مخزن گالوانیزه، در جهت انتقال مواد شیمیایی و صنعتی نیز شدیداَ کاربردی هستند. تانکرهای از این جنس، بدلیل ایستادگی ضربه ای و سایشی بالا و البته خاصیت ضدزنگی، بسیار محبوب میباشند. کیفیت سیالات نیز در انواع مخزن فلزی ورق سفید (GALVANIZED)بطور کامل حفظ میشود. بدون اینکه هیچگونه تغییری در رنگ، مزه و بوی سیال (آب) ایجاد گردد.
مزایای مخزن گالوانیزه
- مقاومت عالی در برابر هرگونه خراش و سایش تجهیزات و اشیاء تیز
- قیمت بسیار مناسب منبع های گالوانیزه
- مقاومت ضربه ای بالا
- عدم رسوب پذیری آب درون مخزن
- سهولت در نصب و سرعت بالای اجرای مخزن گالوانیزه
- عدم نیاز به اضافه سازی ترکیبات و مواد شیمیایی برای ضدعفونی سازی آب ذخیره شده
- ضد اکسیداسیون و هرگونه زنگ زدگی
- فونداسیون ساده برای مدلهای مخزن فلزی مونتاژی؛ و عدم نیاز به پی کنی برای مخازن پیش ساخته
- عایق قدرتمند در برابر نور و اشعه های فرابنفش خورشید
- در مقابل اشعههای فرابنفش، مقاومت قابل توجهی دارند. (مدلهای پنلی)
- استاندارد بهداشتی بالای این تانکرها. (باتوجه به عدم بکارگیری مواد شیمیایی در ساخت ورقه های مخزن)
- بدون هرگونه خاصیتی برای واکنش پذیری شیمیایی
- طول عمر زیاد و قابل توجه مخزن گالوانیزه آب
- حفظ کیفیت سیال ذخیره شده در منبع آب گالوانیزه
- جلوگیری از تغییر بو، مزه و رنگ آب
- ایستادگی عالی در برابر انواع شرایط اقلیمی و شرایط تغییرات دمای ناگهانی
- مقاوم در برابر رطوبت
- عدم ترک برداری بدنه مخزن فلزی گرم گالوانیزه
حجم مخازن آب و سوخت
ابعاد (لیتر) | نوع ماشین |
5000 الی 10000 | ایسوزو |
10000 ،12000،14000 | بنز تک |
20000،18000 | ده چرخ |
30000 ،33000 | تریلی |